Американски прокурори обвиниха четирима беларуски правителствени служители във въздушно пиратство заради принудителното

...
Американски прокурори обвиниха четирима беларуски правителствени служители във въздушно пиратство заради принудителното
Коментари Харесай

САЩ обвиниха във въздушно пиратство четирима от Беларус

Американски прокурори упрекнаха четирима беларуски държавни чиновници във въздушно пиратство поради насилственото кацане на самолета на Ryanair предходната година, с цел да арестуват опозиционния публицист Роман Протасевич, предава Politico. Служителните са излъгали, че на борда на самолета има бомба.

``Обвиняемите нарушиха стандартите за сигурност, като отклониха аероплан за угнетяване на инакомислието и свободата на словото``, сподели прокурорът Деймиън Уилямс в известие за пресата, оповестяващо обвиняванията. Санкционираните лица са шефа на " Белаеронавигация "  Леонид Чуро, неговият заместител Олег Казючиц и двама чиновници на специфичните служби на Беларус. 

От компанията Ryanair обявиха, че беларуските диспетчери са споделили на водачите, че на борда на самолета със 126 пасажери, изпълняващ полет от Атина до Вилнюс, има бомба и са наредили да кацне в Минск. Арестуваният публицист и деятел Роман Пратасевич управлява известния канал на платформата Telegram NEXTA, който оказа помощ за организирането на масовите демонстрации против беларуския президент Александър Лукашенко през 2020 г. Арестувана беше и приятелката на Протасевич руската гражданка София Сапега.

През август президентът на Съединени американски щати Джо Байдън наложи наказания на Беларус на годишнината от избирането на Лукашенко за шести мандат отпред на страната - гласоподаване, което Съединени американски щати и интернационалната общественост счита за фалшифицирано. Това разбиране провокира всеобщи митинги в Беларус, които доведоха до засилени репресии от страна на държавното управление на Лукашенко против протестиращи, дисиденти и самостоятелни медии. Повече от 35 хиляди души бяха задържани и хвърлени в пандиза. Протестите продължиха месеци, като затихнаха едвам с настъпването на зимата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР